black friday. ce am invatat
Al treilea an in care am organizat black Friday la FashionUp.ro cred ca a fost si cel mai solicitant si cel mai frumos. In primul an a fost un experiment. Eram noua in echipa de marketing si cred ca a fost mai mult o incercare. De atunci am invatat ca se pot face lucruri frumoase daca esti dispus sa experimentezi, dar mai ales ca poti sa fii pe minus daca nu ti-ai facut bine temele.
Al doilea Black Friday a fost despre mine. Pentru ca era o responsabilitate uriasa pe mine. Pentru ca trebuia sa coordonez o echipa relativ noua, pentru ca trebuia sa tin legatura cu toti furnizorii, pentru ca trebuia sa am grija ca minusul sa devina plus si, mai ales, sa am grija de niste bugete importante. Atunci am invatat niste lectii personale, despre care probabil voi scrie intr-o alta postare.
Caci acum scriu despre altceva. Despre ce am invatat de la Black Friday 2014.
- Primul punct si probabil cel mai important: planificarea. De la stabilirea promotiilor, la verificarea tuturor elemente care au legatura cu clientii, toate au fost puse de data aceasta mult mai bine pe hartie. Aici nu am invatat ceva nou, insa m-am bucurat sa stiu ca uneori e bine sa fii control freak, altfel lucrurile se pot duce usor pe apa sambetii.
- Punctul doi: ECHIPA. Un singur om era nou in echipa: designerul. Si, pentru ca unui designer tanar cand ii spui proiecte noi i se aprind toate beculetele si vrea sa creeze cele mai frumoase lucruri, cel mai greu mi-a fost sa ii opresc un pic avantul si sa il mentin on the right track. Acela al terminarii lucrurilor la timp. Cred ca la fel de greu a fost sa ii comunic cum se produc schimbarile de proiecte. Da, ai un concept, insa oricand pot aparea schimbari. Ceea ce am facut si noi.
Tot la capitolul echipa, mai cred ca black Friday-ul asta nu a fost despre mine. A fost despre oamenii din Italia care mi-au aratat o super sustinere in zona de sales promotions. A mai fost despre Dana si Misha carora le-am impins limitele si cred ca si acum n-au inteles prea bine de ce a trebuit sa fac asta. Imi sunt dragi, dar rolul meu a fost sa coordonez o echipa performanta.
Aici vorbesc despre Alin. Care m-a vazut drept persoana care a spus NU de cele mai multe ori pana atunci. Managerul care m-a inteles si caruia a trebuit sa ii prezint resursele si sa ii comunic day by day ceea ce era de facut. Alin, managerul care m-a ajutat fix in momentele in care nu mai stiam sa imi pastrez focusul. Cu el am desenat pe caiet planificarea pe departamente chiar in momentul in care credeam ca lucrurile au scapat de sub control.
Aici mai vorbesc de IT. Un departament pe care inca imi doresc sa il inteleg pe deplin si fata de care am invatat sa imi adaptez comunicarea. - Colaboratorii. Nu te baza numai pe baza ta de clienti. Daca ai cele mai bune oferte, s-ar putea sa descoperi ca ai un potential mult mai mare daca vorbesti cu fiecare colaborator in parte: echipa de adwords, zona de afiliere si alte site-uri cu care am ales sa colaboram. Mi-a placut enorm implicarea si disponibilitatea tuturor. Si, mai ales, intelegerea ca o campanie nu se face de dragul unei campanii, ci presupune respectarea bugetelor si obtinerea unor rezultate. Aici vorbesc despre IMPLICARE.
- Eu. Eu. Si iar EU. Asta mai ales pentru ca am simtit o presiune mult mai mare avand in vedere implicarea mea si disponibilitatea mea. A fost momentul in care nu am vrut sa invat sa deleg. Probabil voi invata asta candva, momentan nu ma simt in stare. Am fost control freak si cred ca as face la fel. Punctul forte e acelasi cu punctul slab. Sper sa invat mai multe data viitoare.
Dincolo de cele vazute, am mai invatat din Black Friday:
- ca marketingul e forta super frumoasa si face magii cand are o planificare buna in spate. Da, am fost pe plus.
- ca ai nevoie de un om dedicat de programare/dezvoltare. Nu mai stiu cate teste de landing page am facut, de ex, pentru care nu numai designerul a fost sub presiune.
- ca e nevoie sa ii zici echipei de la customer care ce nebunie va urma. Ce n-am facut – n-am prevazut nebunia de la depozit.
- ca toti furnizorii sunt extrem de importanti, dar ca sunt momente in care resursele si implicarea te obliga sa ii alegi numai pe cei mai buni.
- ca tot timpul ar fi bine sa te gandesti la clientii tai. Mai toti vedem conversiile in analytics sau platformele proprii, insa e bine sa te gandesti la consumator. E el cu adevarat multumit de ce se intampla?
Mai cred ca anul viitor, daca nu se concentreaza atentia pe customer centricity, multe companii vor avea de pierdut. O sa fie o batalie a preturilor, iar de aici incolo marketingul va trebui sa inteleaga ca nu oferta e cea mai importanta.