Cand sistemul bonus-malus da gres

Am sa va povestesc astazi ce a patit bunul meu prieten cu care am fost sa isi incheie rca-ul. Intamplarea asta ne-a facut pe amandoi si rasfoim mult internetul si sa punem intrebari poate stupide pentru noi.

Ca om responsabil ce este, stia ca asigurarea rca o sa ii expire in cateva zile si a hotarat sa mearga aici in oras, unde si-o incheie el de regula. Toate bune si frumoase, tanara de acolo l-a recunoscut imediat si s-a pus pe treaba. Anul trecut cel mai ieftin rca era la 180 RON pe 6 luni, acum ii cerea 320 RON pe aceeasi perioada de timp.

Nu a acceptat sa plateasca pur si simplu fara sa puna intrebari si intr-un final a aflat ca este gasit in ceea ce se numeste sistem bonus malus cu o dauna. Imposibil ! El era singurul care folosise masina si nu avusese nici un accident cu ea: nici din cauza lui nici din cauza altuia. Din cate am inteles nu se poate modifica de catre brokerul care iti incheie asigurarea rca, deci nu mai aveam nimic de facut, decat sa incercam sa aflam mai multe pe internet, poate ne lamurea si pe noi cineva.

Tot cautand de sistemul bonus-malus mi-a venit ideea sa facem un calcul si pe net, sa vedem daca cel mai ieftin rca este…atat de scump. Pentru ca mai auzisem de ei, am intrat la rca ieftin si in graba am introdus toate datele, era acelasi pret, tot Asirom cel mai ieftin cu 320, dar mai dadea si ceva reduceri de la ei. Am facut comanda si ne-a sunat la scurt timp de acolo. Prietenul meu le-a explicat situatia , cei de acolo au confirmat ca figureaza cu dauna si a ramas sa incerce ei sa resolve problema direct la asigurator. In momentul comenzii le-am lasat si adresa de email si i-au trimis o declaratie pe care trebuia el sa o completeze cum ca nu a avut accidente si dupa ce a semnat-o a trimis-o inapoi. Deocamdata suntem in asteptare, abia ieri am demarat procedeul asta si speram sa se rezolve. E rau ca ii expira in 2 zile si daca nu se solutioneaza pana atunci, va trebui sa renunte la masina cateva zile, in conditiile in care e dependent de ea.

Ce vreau sa va spun este ca sistemul nu este perfect, ca in spate se afla tot oameni si posibil sa mai greseasca, desi e incorect sa platesti tot tu pentru greseala altora. Din cate am inteles nu sunt dese cazurile astea si sistemul bonus-malus functioneaza.

Daca ai totusi ghinionul asta, te poti duce direct la compania de asigurari, sau faceti cum am facut noi, mergeti la un broker, completati declaratia, trimiteti documentele care vi se solicita si situatia ar trebui sa se rezolve.