Cititorul din peșteră – Rui Zink

Un portughez hoț, fugar, ajunge mus pe vasul unor pirați. Fiind nou-venit e obligat să facă lucrurile mai puțin plăcute de pe barcă, dar între timp ajunge să afle secretul căpitanulu: porniseră în căutarea și prinderea celui mai de temut monstru: Anibal Lector, animalul cititor. Și soarta face ca tocmai musul nostru să fie luat prizonier de Anibal Lector. În peștera acestuia, musul e obligat să citească și să dialogheze, altfel ar fi hrana gazdei.
Finalul e mai mult decât surprinzător, pentru că Animal ajunge prizonier, iar musul urmează să descopere una dintre cele mai frumoase bucurii: pasiunea de a împărtăși cărțile cu cineva drag.
Conotațiile ascunse în cele aproape 100 de pagini sunt mult mai profunde decât povestea în sine (vezi omul în peșteră, dezvoltarea lui, dialogurile antice etc etc).

Iată un pasaj simpatic:
-Nu trebuie să-ți placă totul, știi? A fi disponibil înseamnă și a fi vigilent. Capul tău nu-i o ladă de gunoi în care arunci cărți. Dacă o prăjitură nu-ți place, o mănânci totuși? Răspunsul e: depinde. Ca să-ți creezi gustul, ca să capeți încredere în gustul tău, trebuie mai întâi să ți-l educi

Nu are cum să nu-ți placă această carte. O recomand cu drag. O găsești la editura Humanitas.