Cu propriile maini – Alexia Udriste – Freelance Illustrator

Cu propriile maini – Alexia Udriste – Freelance Illustrator

Pe Alexia nu o știu decât din ce am văzut pe Facebook. Nu ne-am vorbit niciodată înainte de a-i scrie că vreau sa o ‘iau la întrebări’. Mi-au placut insa ilustratiile ei si am fost curioasa sa aflu mai mult despre ea, despre ritmul ei, despre cum este sa fii ilustrator in România.

Pagina ei de Facebook e aici, dar o poti urmari si pe Alexiaudriste.ro

Povesteste-ne un pic despre tine. Cine este Alexia Udriste in 3 fraze?

Alexia: Cred că cea mai importantă treabă ar fi că sunt un om curios și dornic să învețe. Îmi plac provocările și mi-am transformat singurul skill într-o profesie. Fac ilustrație de 3 ani și colecționez porțelan și cărți pe care mă lupt să le citesc în ritmul în care le adun. Nu îmi place Bucureștul sub niciun chip, așa că în rarele dăți când ies din casă prefer să plec din oraș.

De ce ilustratie? Cum crezi ca ai ajuns sa fii illustrator?

Alexia: Era singurul skill pe care mi-l puteam pune în centrul unei profesii la momentul respectiv. Aveam nevoie să îmi plătesc facturile și chiria, așa că am început să mă șlefuiesc în direcția asta. Nu este nicio poveste boemă, cum se așteaptă oamenii să aibă toți artiștii. A fost cea mai practică decizie pe care o puteam lua.

Cum este procesul de creatie pentru tine? Greoi sau lin, ce te face sa nu renunti?

Alexia: Lucrez mereu contra-timp. Rareori în cei 3 ani de când fac asta am avut perioade mai liniștite, iar atunci când apar, nu reușesc încă să mi le manageriez cum mi-aș dori. Nu am cum renunța fiindcă este meseria mea. Nu este un hobby de care te poți debarasa în orice moment simți că lucrurile scapă de sub control. Procesul diferă de la un proiect la altul, fiecare vine cu clienții lui, brief-ul și contextul propiu.

De unde iti vin ideile? Stiu ca te aliniezi cu clientul daca lucrezi pentru cineva, dar pentru proiectele personale ai cumva un sistem diferit de lucru?

Alexia: Ideile vin de peste tot, din cărți, filme și, cel mai des, sunt rezultatul unor conversații. Proiectele personale apar așa de rar în calea mea, încât nu pot spune că mi-am dezvoltat un ritm în ce le privește. Încă lucrez la asta.

Care este culoarea ta preferata?

Alexia: Nu am o culoare preferată. Ar fi culmea!

Spuneai intr-un interviu ca nu ii vei spune cuiva ce culori sau pensule sa aleaga, ci fiecare isi gaseste propriul stil prin incercare. Ai putea totusi sa ne spui daca e nevoie de un stil propriu pentru un illustrator sau e mai important sa fii capabil sa te adaptezi dupa client?

Alexia: Ce-i drept, da, am renunțat să spun ce materiale folosesc de zi cu zi, fiindcă mulți oameni au tendința să le cumpere, așteptându-se cumva să le șopească pensula cum să picteze. E o risipă de bani și e păcat să furi din experiență. Ilustratorul nu face altceva decât să se folosească de un limbaj pentru a rezolva prin variate tehnici o problemă pusă de un brief sau de un text. Stilul nu este ceva ce decizi să ai, ci este mai degrabă modalitatea în care îți vine natural să rezolvi problemele date. Cu cât vei exersa mai mult, cu atât stilul personal se va remarca –  dar e nevoie să-ți permiți să greșești și să îți dai timp să te cauți pe tine în ceea ce faci.

Ce ai invatat tu de cand esti ilustrator? Cum vede viata un ilustrator tanar ca tine?

Alexia: Am învățat să fiu organizată, pe lângă toată informația acumulat în ce privește activitatea mea, cred că am învățat ce te învață orice proiect personal –  când ești pe cont propriu, de tine depinde totul.

Cu ce te diferentezi pe piata ilustratorilor din Romania?

Alexia: Nu mă diferențiez cu nimic. Fiecare vine cu aportul personal, dar la drept vorbind, tot ce facem s-a mai făcut deja, oricât ne-ar plăcea să ne flatăm. Nu e o întrebare sănătoasă pentru un om care are o meserie în care creativitatea joacă un rol important și sper ca și cei din exterior să renunțe la tendința de a mai face comparații. Fiecare primim joburile pe care le primim fiindcă, la un moment dat, cineva ne-a recomandat sau s-a auzit că facem treabă bună, pe lângă preferința personală.

Cine iti este alaturi cand esti aglomerata? Cu cine te sfatuiesti pentru deciziile care sunt business-oriented?

Alexia: Cu soțul meu, care lucrează că freelancer de 10 ani deja ca fotograf. Facem echipă bună când vine

vorba de brainstorming și planing.

De unde crezi ca vine puterea ta, ca femeie? De unde iti iei energia creatoare?

Alexia: Puterea mea vine din ceea ce fac – ceea ce cred că ar fi sănătos pentru fiecare dintre noi, bărbați sau femei. Energia mi-o iau din cărți, ceaiuri și plecări pe coclauri.

Un sfat pentru toate femeile care sunt in cautarea a ‘vreau sa fiu cea mai buna varianta a mea’?

Alexia:  Fii.  Cred că orice altceva implică un grad de comparație cu altcineva sau cu ceva predefinit. Fii ce vrei și cum simți. Citește, deschide-ți mintea, caută(-te), cunoaște(-te) , iar asta este valabil pentru oricine.

 

Citeste si:

CU PROPRIILE MAINI. ROMANCE CREATOARE – OANA BOTEZATU – CUP&CANDLE

CU PROPRIILE MAINI. ROMANCE CREATOARE – LAURA – LP MAKE-UP ARTIST