De ce mi-a placut Mananca, roaga-te, iubeste

Cand am fost la vizionarea filmului Eat, pray, love eram in starea aia in care imi doream un film siropos si  cred ca de asta am si zis la prima impresie ca e un film siropos. Adica, cumva de duminica dupa-amiaza, de vazut pe acasa tv. E genul ala de film care iti da sperante ca poate sa fie bine. Ok, mie una asa mi sa intamplat, ca pragmaticii nu prea stiu cum se uita la astfel de filme.

Apoi, cred ca l-am revazut de vrei 3-4 ori pe hbo. Si mi-a placut de fiecare data. Te poti uita la el, poti sari pasaje, de oriunde incepe nu conteaza neaparat povestea, ci stare ape care reuseste sa ti-o creeze.

Recent, am imprumutat si cartea. Si, bineinteles, si in cazul asta cartea e mai buna decat filmul (inca nu am un exemplu care as imi schimbe aceasta convingere).

Cea mai frumoasa parte a cartii e dupa mine cea din India. Pentru ca la cat zgomot era in mintea ei, femeia asta ajunge cumva sa primeasca niste daruri extrem de frumoase, de care abia, abia daca ajunge sa isi dea seama. La ce te gandesti acum? Cam cate ganduri iti zboara in 2-3 minute prin minte? E liniste sau zgomot? Pe bune, daca am fi mai atenti la ce si cum gandim poate ca multi dintre noi am fi mai impacati si mai iubitori. Mai frumosi.

–          Mai provizii, tu trebuie sa inveti cum sa-ti alegi gandurile, la fel cum iti alegi hainele cu care te imbraci in fiecare zi. Asta e o chestie pe care poti s-o exersezi. Daca vrei asa de tare sa-ti controlezi viata, lucreaza asupra mintii tale. E singurul lucru pe care ar trebui sa incerci sa-l controlezi. Celelalte… lasa-le incolo. Fiindca, daca tu inveti cum sa-ti controlezi gandurile, esti in mare incurcatura si asa o sa ramai.

Bineinteles ca, citind, m-am surprins cu un zambet tamp. Pentru ca si eu, ca si personajul, ma intrebam cum doamne sa poti face asta?! Si cum spune si ea, “nu e o invatatura pe care, odata auzita, ti-o poti insusi imediat. E nevoie de atentie continua si de dorinta sincera.” Pentru ca daca vrei sa iti schimbi obiceiurile, e clar ca ai nevoie de un efort. Sustinere poti gasi in jurul tau, insa cel mai bine e sa fii tu cu tine.

Pentru ca in final… cand, in sfarsit, trecutul ti-a devenit trecut, lasa totul in urma. Apoi incepe sa-ti traiesti restul vietii. Cu bucurie adevarata.
Ceea ce va doresc si voua!

P.S. Soundrack-ul e de pus pe repeat.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fl2WJdn3qOE&feature=bf_prev&list=PL5134E4405AC729F1[/youtube]