filozofia lui aici si acum

Esti ocupat sa ajungi in viitor, incat prezentul este redus la un simplu mijloc de a ajunge acolo? stresul tau e provocat tocmai ca tu esti aici, cand de fapt iti doresti sa fii acolo. E o scindare care te poate consuma foarte mult interior.

esti o persoana care asteapta?
asteptarea este o dispozitie mentala. In principiu, inseamna sa doresti viitorul; sa nu doresti prezentul. Nu iti doresti ceea ce ai si vrei ceea ce nu ai. Asta nu inseamna ca e ceva rau in a incerca sa iti imbunatatesti situatia de viata. Insa orice asteptare creeaza in inconstient un conflict interior intre a te afla aici si acum si viitorul proiectat.

– tot ce e mai sus e un fel de copy/paste/reformulat din Puterea prezentului a lui Eckhart Tolle.

Domne, cartea asta imi da batai de cap.
Ok, filozofia lui aici si acum e destul de greu de inteles, si cred ca sunt destui carora nu le-as recomanda sa patrunda in zona asta de dezvoltare personala si schimbare de gandire cu cartea asta.
Cartea asta iti cere sa traiesti in prezent. Dar nu asa simplu. Sa nu mai lasi ganduri (cum ar fi: vai, maine trebuie sa… si oare de ce am facut asta in trecut?) sa te faca sa uiti de tine.
Numai ca singura chestie pe care cartea asta nu ti-o spune (cel putin pana unde am ajuns eu – si ma apropii de final) e ca e al naibilui de greu sa faci lucrul asta. Adica sa nu mai lasi gandurile sa zbure neincetat

 

Cum naiba sa iti opresti gandurile?
Eu stiu ca sunt oameni care nu pot sta locului. Nici macar atunci cand sunt langa persoana iubita. Atunci, macar atunci, ar trebui sa poti sa iti opresti gandurile. Sa nu mai conteze nici griji, nici nimic. Doar starea aia de bine ca esti langa cel drag. Ei bine, daca intelegi despre ce vorbesc, atunci te apropii de ce vorbeste in mare Eckhart Tolle.
Sau cand iti bei cafeaua, in timp ce privesti cum cad frunzele din copacul de vizavi. fara niciun zgomot in capul tau. Adica sa uiti de cei doi pitici din mintea ta care ba cad de acord, ba se cearta asupra celor mai extreme maruntisuri si celor mai simpe drame.
Iar daca reusesti cumva sa faci lucrurile astea de mai sus, adica sa iti deconectezi mintea in asa momente, atunci pasul urmator e sa poti sa o faci si in alte circumstante. Cum ar fi in cel mai enervant moment de la birou. Sau in cea mai agitata zi sau cea mai plictistoare. Si sa reusesti incet, incet sa te bucuri de viata de zi cu zi. Adica, pe scurt, sa traiesti in prezent.
Tot e mai sus suna a vorbe goale pentru multi. Insa merita doar sa te intrebi: reusesc oare pentru cat timp sa imi opresc gandurile? si ce simt atunci cand reusesc sa fac asta?
De aici poate porni totul.
(Si, recunosc, nu iti trebuie neaparat cartea Puterea prezentului. Mie una mi se pare enervanta pentru ca de multe ori il pune pe NU in fata. Ceea ce mai degraba creeaza blocaje in schimbare decat sa ajute – asta ca o paranteza.)

Hai, voie buna!

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=7IKMXfI5hzE’]