Fizioterapie si la tinerete. FTW!

Undeva pe la mijlocul lui iulie, am descoperit dupa o dimineata extrem de matinala la urgenta ca: nu, nu am probleme cu rinichii, dar ca am buba la spate/coloana. Dupa minunatul tratament cu antiinflamatoare, antidurere, antiraceala (pe care va recomand sa nu-l luati de capul vostru), am primit si trimitere la tratament cu fizioterapie.

Inainte de a povesti despre fizioterapie, vreau doar sa va spun si astea:

  • n-am trait durere mai mare decat cea de spate (si am experiente la spart cap, mana luxata, coasta fisurata samd). Asa ca daca cineva va zice ca-l doare spatele, fiti intelegatori, ca e mai nasol si decat cea mai crunta durere de dantura (been there too)
  • programele de alergat – mai ales trecerile la anumiti km – nu ar trebui facute de capul nostru sau dupa cum ne zic unele aplicatii. S-ar putea ca organismul nostru sa nu fie pregatit pentru schimbari si ups, buba, reactie nasoala!

Asadar, fizioterapie. Care-i treaba cu ea?

a. Primesti fisa de tratament pe care scrie ceva greu de inteles, dar tu te duci. Ai o lista de tehnici incluse intr-un program de tratament menite sa iti relaxeze o zona, sa tea jute sa scapi de dureri etc. Printre tehnicile clasice de fizioterapie e si electroterapia, care, dupa spusele medicului meu nu este o terapie invaziva, actioneaza local, functie de intensitatea curentului, cu scopul de a relaxa musculatura si acei nervi agitati… exista mai multe tipologii, pentru anumite zone ale corpului si e bine sa stii ca se adapteaza functie de cum accepta organismul tau curentul electric.

b. cum? Medicul sau asistentul de tratament iti fixeaza niste plasturi care contin niste conductori in zona indicata unde sunt durerile. Te asezi pe spate si se porneste aparatul de electroterapie la o intensitate mica. Vei simti ca si cum multe ace care iti patrund in zona respectiva. Incet, incet, zona se obisnuieste si vei fi intrebat daca doresti sa se creasca intensitatea curentului. Cat dureaza? Depinde de afectiune si de tipologiile de fizioterapie pe care le ai incluse in tratament. Electroterapia se poate combina cu laser, despre care medicul mi-a zis ca ar trebui sa relaxeze zonele dureroare si ca se lucreaza nu dupa capul fiecaruia, ci pe niste puncte pe care ei le invata extreme de riguros. La fel, laserterapia nu este considerata daunatoare pentru alte zone apropiate de cea unde se aplica tratamentul.Deci fizioterapie=electro+laser(chestii cu masinarii) + tehnici de masaj (tu si maserul)

c. vorbeste cu medicul tau. Cum s-a schimbat durerea de spate. Cum simti tratamentul, daca sunt sau nu efecte de scurta durata sau la cateva zile. Stabileste un program fie sedinte zi de zi, fie sedinte grupate. Spune-i cauzele, ce fel de miscare faci, care iti e stilul de viata. Astfel, medicul va intelege ce fel de fizioterapie ti se potriveste si daca o va combina si cu alte terapii.
Eu am un program de o ora si un pic cam asa: electroterapie (2 modele) + laser + masaj spate. Vroiam mai mult, ceva cu gimnastica, insa la ce coloana incordata am, am hotarat sa ascult sugestia medicului. (Nu, nu merg pe ideea ca ar lungi tratamentul doar ca sa imi ia un pic mai multi bani.) Daca ti se spune sa nu faci sport deloc, atunci nu fa. M-am dus eu la piscina, n-am mai rezistat si am dat cateva ture de bazin. +Zbenguiala in club, vreo 2 ore. Rezultat: a doua zi durere de spate crescuta.

Ce urmeaza? Ei bine, eu am ales ca intai sa fac un tratament de fizioterapie ca apoi sa fie un RMN, daca nu o sa imi treaca durerea. Asta si pentru ca mi s-a parut pertinenta urmatoarea explicatie: fa-ti un RMN seara, cand esti super obosit, dupa o zi de stat pe scaun si compara-l cu unul intr-o dimineata cand ai corpul relaxat. Deci, RMN dupa fizioterapie si un pic de gimnastica medicala. Sper sa urmeze cat mai curand si alergatul prin parc. Imi lipseste.

Functioneaza? Sper ca DA! Eu am pornit cu o durere (aproape) acuta, care dupa 6 sedinte a devenit o durere locala, in zona sciatica. Aveam o durere constanta, pe care acum o resimt doar in anumite momente ale zilei. Nu stiu ce e mai bun: electroterapia, laserul, masajul sau toate combinate cu lipsa de efort fizic. Concluziile la finalul tratamentului.

P.S.: de cand sunt atenta la durerea mea de spate, am observat ca daca te hidtratezi cum trebuie durerea scade in intensitate. Hidratarea salveaza spatele, va zic io! Si aveti grija cum facet incalzirea la sala, ca sa nu ajungeti decat pentru relaxare la fizioterapie :)

A, da, era si ceva cu dans! Ca inca se poate