Eu si masterul la Sheffield. Sau Ro vs profii straini

Eu si masterul la Sheffield. Sau Ro vs profii straini

Prin 2005 mi-am dorit sa fac un master. Dupa muuulti ani (vreo 7 cred) de cand terminasem Facultatea de Jurnalism la Universitatea Bucuresti, ma gandeam serios sa ma intorc la scoala.

Fac o paranteza (care va avea o logica pana la finalul postarii): facultatea mi-a placut foarte mult, am realizat mai tarziu ca aveam mai multe motive sa imi placa. Desi pe atunci parea un chin si poate nu m-am bucurat pe deplin.

Si cum stateam eu sa ma uit ce scoala sa fac, am descoperit City  College University Of Sheffield si faptul ca oferea un masterat prin SNSPA. Ideea era ca profesorii veneau o data pe luna la Bucuresti – ceea ce era perfect pentru mine (huuh, doar lucram…). Si nu stiu cum am facut si m-am inscris la MA Marketing, Advertising si PR.

Toate bine si frumoase, pana cand am inceput sa ma gandesc: bai, astia sunt nebuni… de ce cer atatea? De ce trebuie sa fac asa? De ce aia, de ce ailaltta?!? Pentru ca eu eram invatata altfel, nu acceptam ce cereau ei, dar a trebuit sa ma supun la urmatoarele:

  1. Nu aveai voie sa lipsesti integral de la un modul. Daca faceai asta, fie iti amanai cursul (Adica il faceai anul urmator), fie trebuia sa te plimbi prin alta tara ca sa il faci. Adica – o data pe luna – vineri seara, sambata toata ziua si aproape toata duminica erai la scoala.
  2. Toate lucrarile erau verificate pe TurnitIn (un system de verificare a plagiatului). Daca picai, era nasol. Din cate am inteles, puteai sa nu mai fi acceptat deloc la acea universitate.
  3. Profesorii te ajutau mereu. Isi faceau timp, cumva. Profesorul meu preferat m-a ajutat la un moment dat pentru un interviu. Am stat aproape o ora pe Skype cerandu-i sfaturi si alte detalii.
  4. Lucrai pe proiecte concrete. Temele erau generale – plan de PR de exemplu – dar pentru ce companie vroiai tu.
  5. Trebuia sa urmezi niste linii, niste structuri si mereu, mereu niste proceduri. Treaba asta cu procedurile mi-a mancat viata pentru ca eu sunt impotriva procedurilor, insa am invatat ca fara ele nu prea poti in anumite moment. Altfel spus – daca esti organizat ai mult mai multe sanse sa reusesti
  6. Profesorii te faceau ei cumva sa fii prezent & engaged. Cred ca doar la cursul de digital marketing m-am plictisit.

De ce spun toate astea? Pentru ca sa vezi. Masterul asta avea si o parte dintre module cu profesori de la SNSPA (primeai o dubla acreditare. Una de la Sheffield, alta de la SNSPA.) Aici, trebuie sa recunosc ca masterul asta m-a ofticat maxim cu tot SNSPA-ul lor cu tot. In formularele de feedback am mentionat ca unul dintre module e extreme de plictisitor. Ca daca profesorii din afara vin cu exemple concrete, la unele din Ro mai ca esti luat la  misto daca pui intrebari. Ca atitudinea era mult mai diferita si nu in sensul bun (recunosc, nu toti profesorii au fost asa). Insa a fost un curs care mi-a pus capac. Mi s-a facut lehamite de omul-profesor. Eu nu mai aveam timp sa aud profesorul vorbind despre divort, calatorii viata personala… in timpul cursului (ca in pauze faceai si vorbeai ce naiba voiai). Drept pentru care am renuntat sa mai dau examenele pentru SNSPA. Dezorganizare. Alt fel, plictisitor-romanesc, de a prezenta un curs.

 

Sa nu va fie cu suparare, insa la FJSC era mult mai misto comparativ cu ce am vazut la SNSPA.

Concluzia mea dupa ce am facut masteratul asta?

Profesorii din RO reusesc sa te demoralizeze intr-un mare fel.
(o concluzie poate extrem de evidenta, insa va spun ca nu iti dai sema decat atunci cand o traiesti: scoala cu oameni si standarde din afara e alffel)

Imi pare rau cumva ca din cauza unor profesori raman cu gustul amar despre scoala din Romania. Habar nu am cum mai e acum prin alte locuri, insa tare mi-e teama ca nu sunt departe de adevar… si daca e sa spun cuiva ce master sa aleaga – i-as recomanda sa faca unul in afara tarii. Pentru ca acolo daca te plangi, oamenii aia te iau in considerare (macar iti spun pe fata: stii, deocamdata nu putem schimba asta, pentru ca suntem legati de un contract si inca nu putem scapa de omul asta)

Asta e postarea prin care eu, lenesa, ma felicit ca am trecut  masteratul caci tare chinuitoare a fost disertatia pentru care la orice cuvintel scris trebuia sa trec sursa. Mai aveam un pic si subliniam ca unele lucruri sunt de la mine putere si prin propriile-mi ganduri nascocite si recomandate.

Si sper sa ma mai apuce pofta sa fac si un MBA pentru care nu avusesem atunci buget.

Spor la organizat,

C