niste informatii despre obiceiuri pascale
Obiceiuri slovace de Pasti:
Cu o luni inainte de Pasti, barbatii varsa apa peste femei si martea se inversseaza rolurile, femeile varsand stropind barbatii cu apa. La origini, apa era varsata numai pe maini, insa in zilele noastre apa este varsata mai mult pe cap si pe fata, decat pe maini.
sursa:
http://www.catholicculture.org/lit/activities/view.cfm?id=802
Obiceiuri grecesti:
In Vinerea Mare, este preparata paine cunoscuta sub denumirea tsoureki si se inrosesc oua.In ritualurile grecesti incep cu Lunea curata sau Kathara Deftera. Mai multe detalii aici
In Portugalia se prepara paine numita Folar da Pascoa. Painea se mananca in dimineata de Pasti, dar se obisunieste ca ea sa fie servita ca desert dupa cina de Pasti. In Portugalia se mananca porc prajit – “Leitao” cu cartofi prajiti si alte legume, si paine proaspata.
in Bulgaria:
In Vinerea Mare (Razpeti Petuk) niciun bulgar nu lucreaza. Se obisnuieste ca din Vinerea Mare pana la apusul zilei de sambata(Strastnata Subota) sa nu se mannce nimic.
Painea preparata sambata este fie rotunda, fie sub forma de semiluna si are mai multe denumiri:
yaychelnik, kukulnik, paska, velikdenski kravai.
sursa:
http://www.bulgarian-guide.com/bulgarian-holidays/easter/