Mic ghid cum sa optimizezi imaginile pentru web

Mic ghid cum sa optimizezi imaginile pentru web

Nu, blogul meu nu este referinta pentru un blog optimizat. Pentru ca am prostul obicei de a incarca imagini mari, poate doar un pic crop-uite, insa nu optimizate pentru web. Insa in nebunia asta cand mobilul devine din ce in ce mai mult canalul unde stam si citim articole, m-am gandit la un mic ghid legat strict de imaginile pe care le incarcam pe site. Pentru ca, deh, vrem sa fie mai usor pentru omul ala care nu fie in asteptarea lui Godot in timp ce site-ul tau se incarca…

Ma refer aici in principal la bloguri si la site-uri de prezentare, caci la ecommerce websites lucrurile sunt un pic mai altfel, mai ales acolo unde vorbim de feeduri de produse si imaginile se incarca altfel (desi o parte dintre sfaturile mele pot fi pentru bannerele de prezentare)

  1. Formatul recomandat al imaginii: PNG.
  2. Maxim size (adik kilo sau megi cum imi place mie sa zic) cred ca ar trebui sa se opreasca undeva la 500-600 kilo

Aici imi aduc aminte de o campanie de black Friday unde din nestiinta  a fost incarcat un banner de deschidere de peste 1 Mega. Of course ca am omorat siteul.

  1. Daca neaparat ai nevoie de imagini mai mari pentru ca te ajuta sa prezinti un produs – recomandarea mea este sa te uiti cate imagini ai in pagina de genul asta. Apoi, sa te gandesti daca nu cumva iti poti prezenta avantajos produsul in alt fel (imagini editate cu detaliile produslui, imagini in context, poate explicatie text unde e cazul)
  2. Testeaza imaginile pe diferite ecrane si pe mobil. Alege insa optiunea care sa se potriveasca pentru ecranele cele mai des folosite pentru utilizatorii tai. Daca ai versiuni diferite de site si mobil, atunci vei intelege ca imaginile pentru paginile si blogul tau trebuie sa fie create in 2 variante.
  3. Apeleaza la resurse online pentru optimizare imagini. De exemplu, wordpress are mai multe plugin-uri pentru optmizarea imaginilor. Alege-l pe cel care crezi ca iti este mai usor de folosit. Cel mai la indemina, in batranul Photoshop – e sa alegi exportul/salvarea imaginilor pentru Web. Mai exista tool-uri online cum e tinypng.

Quick update: pentru wordpress exista un plug-in usor de folosit caruia ii zice ShortPixel si vine cu mai multe beneficii. Cred ca e perfect pentru siteuri de prezentare, pentru ca vine cu 100 free credits/luna, dar toate detaliile pot fi gasite aici.

In plus, iti poti verifica siteul pentru optimizari, inclusiv imagini de aici si de aici (tool-uri friiii de la Google pentru a verifica optimizarea unui site si a paginilor)

Good luck la optimizat,

C