perceptie sau cum vede omu` lumea
Ca mecanism prin excelenta activ, perceptia se formeaza, se construieste, se corecteaza si se verifica prin actiune. Cand actiunea cu obiectele este ingradita, perceptiile sunt saracacioase, incomplete, uneori chiar eronate.
unii oameni folosesc o perceptie sincretica, globala, imediata, primitiva, confuza nediferentiata. O astfel de perceptie este de regula naiva, spontana, afectiva, impregnata de impresii, emotii de moment. astfel de perceptii se intalnesc nu numai la copil, ci si la adultii frustrati.
Alti oameni au tendinta de a percepe analitic. Alflati in fata campului perceptiv, ei sunt incapabili de a-l structura, organiza; ei se concentreaza pe detalii, dar adeseori nu pot numi ansamblul.
In sfarsit, exista oameni caracterizati printr-un tip de perceptie sintetica. O astfel de perceptie este filtrata de gandire, devenind astfel organizata.
In functie de caracterul fiecaruia, oamenii au un tip de perceptie. Spre exemplu pasivii au un tip perceptiv sintetic. (sursa:Mielu Zlate “Psihologia mecanismelor cognitive”)
mai departe ramane sa va ganditi cam pe unde v-ati incadra…