postare cu zgomot

postare cu zgomot

A fost haos. A fost ploaie si vant si multa cearta si rupere de orice si plans si iubire si ura. Si urat. Si namol si vant. Si piele arsa de prea mult soare. Si incrancenare si tot ce te facea sa simti nelinistea aia interioara de iti venea sa iti iei campii. Si au fost de toate.

Dar hai sa nu vorbim prostii. Cu totii cred ca am avut zile mai putin bune. Am simtit cum soarele l-a furat vreo bruneta si cum ploaia a insemnat numai butoaie si lacuri de melancolie. Eu nu ma feresc sa spun ca am si zile din astea. Si cred ca nu e ok sa iti inabusi astfel de momente. Ca aduni naiba frustrari de dup-aia te miri de ce fugi de tine si nu vrei sa te mai intorci. Important e ca sa nu ramai in starea aia. Ok, te simti un pic mai obosit, vrei un pic de liniste, ai o pofta de nu-stiu-ce, dar nu poti ramane tot timpul asa. E posibil sa te intrebi cum sa faci sa iesi din starea de melancolie. E posibil sa vrei sa ai zambetul mereu pe buze. Ei bine, cred ca in primul rand e sa te simti bine cu starea de spirit pe care o ai. Ca daca acum esti un pic obosita si tu visezi sa fii ca omu indragostit, e normal ca sa nu stii in ce directie s-o apuci.

Daca tu ai parte de capsune, dar visezi la ananas cu frisca, mai bine nu mai gusta deloc din niciuna. Stai un pic cu tine si intreaba-te: ce vrei? Eu zic asa: lasa melancolia sa te ajute sa iti incarci bateriile. Ca doar n-o sa topai in timp ce gandurile sunt intr-un butoi plin cu apa, nu? Iar cand o fi vreme de pulbere si energie, o sa simti tu mai bine asta. Si o sa te si bucuri.

Ce vroiam eu sa zic de fapt cu tot ce-am zis mai sus? Ca poti foarte usor sa fii cu mintea in tshpe parti. Si nu apuci sa te bucuri de nimic. Sa ai in fata ta o farfurie mare de capsune, cele mai bune, cele mai gustoase din lume. Si tu sa nu te bucuri de ele, ca ai un pitic pe creier care se gandeste daca la toamna o sa fie si gutuile la fel de gustoase. Marea provocare? Cum zicea un terapeut: “mintea produce mult zgomot. Educ-o si bucura-te de ce-i in jurul tau”. Citesc zilele astea “Emotiile distructive” o carte cu dialoguri de la o conferinta la care s-au numarat: Daniel Goleman, Paul Ekman, Dalai Lama si Mathieu Ricard. Ce se incearca prin aceasta carte (cel putin cat am citit eu) e sa te faca sa te gandesti cum iti poti controla gandurile si de ce ai face asta. Unul dintre lucrurile retinute de aici e ca poti sa iti educi mintea si starile emotionale, astfel incat sa te simti bine. Iar ce am scris mai sus e un pic din haosul care poate fi creat de “zgomotul mintii”.