regula 5 #nushmkt #online

De ce nu ne intelegem cu oamenii din IT – anume programatorii, web developeri etc? Intrebarea asta ma macina, drept pentru care cele de mai jos.

As putea sa bag mana in foc ca aproape orice persoana care a lucrat pe proiecte online a avut cel putin o experienta neplacuta cu echipa de programatori (de dragul conventiei, o sa vorbesc despre o echipa de programatori. Ar putea sa insemne o agentie, colegu de la IT/dev/coding&co, un partener…)

Desigur, eu nu am scapat de norocul de a-mi iesi din fire din cauza echipei de programatori. Si cred ca aproape mereu a fost motivul depasirii deadline-urilor.

Mie asta cu intelegerea echipei de programatori imi da constant batai de cap, pentru ca am incercat in diferite feluri sa ajung la drumul ala de mijloc, al intelegerii. Nu cred ca vad partea goala a paharului cand spun ca pe schimbari care implica echipa de programatori au fost mereu intarzieri.

Asta nu e o postare in care imi doresc sa acuz echipa de programatori. E o postare cu incercarea de clarificare.

De unde experientele neplacute?

 1. De la project management. Nu ai coordonatorul care trebuie.
 2. Ai vrut mai multe modificari/implementari decat ai comunicat initial echipei de programatori.
 3. Nu ai verificat de-a lungul proiectului tau in ce stadiu ai ajuns.
 4. Ai setat deadlineuri nerealizabile.
 5. Ai lasat echipa de programatori sa seteze deadlineuri si nu s-a tinut de ele.
 6. Nu stii ce vrei.
 7. Stii ce vrei, dar nu stii sa ii comunici echipe de programatori.
 8. Nu stai la discutii cu programatorii ca sa intelegi ce vrei si ce implica asta si din punctul lor de vedere.
 9. Echipa de programatori nu intelege exact ce vrei.
 10. Echipa de programatori nu iti explica ca cerintele tale au nevoie de mai mult timp.
 11. Lucrezi cu echipa de programatori care are un interes ascuns (vrea sa invete pe timpul proiectului tau ceva ce déjà ti-a promis ca stie)
 12. Vrei sa incarci echipa de programatori cu mai multe task-uri decat cele comunicate.

Cele de mai sus sunt niste puncte extrem de generale, dar care cred ca pot fi benefice la inceputul fiecarui proiect. Si mai cred ca lista mai poate fi completata din partea programatorilor si a celor implicati intr-un proiect online.

Astea sunt puncte care pot genera niste solutii pentru intrebarea de ce nu ne intelegem cu programatorii. Solutii pe care fie care om care va coordona un proiect online le va gasi si slefui in timp. Pentru ca, vorba aia, cel mai bine inveti din greseli.

Norocosi cei care si-au gasit echipa de programatori cu care sa dezvolte proiecte misto. Cred ca si lor le-a luat mult timp sa ajunga la un numitor comun.

Regula nr 5 #nushmkt #online –  Daca ai gasit o echipa de programatori buna, tine bine cu dintii de ea.

Regula 4 e aici.