scandura de frizerie, mihai gainusa

Cand am primit aceasta carte, am citit, ca de obicei, coperta 4 (adica ce scrie pe ultima pagina a cartii) – unde se regasesc review-urile unor publicatii renumite sau ale unor personalitati cunoscute pentru cartea in cauza.

“Tokyo Post” zice ceva pe limba lui despre Gainusa si propozitia se termina cu semnul exclamarii. Habar n-am ce-au vrut sa zica, pentru ca editorul n-a vrut sa-mi traduca nimic. A, ba da, numele Gainuisa nu e transcris in litere indescifrabile. Herald Tribune il numeste maestru pe autor si declara “Scandura de frizerie” drept cel de-al doilea nobel literar romanesc.

Ei bine, schitele din “Scandura de frizerie” te vor face sa reactionezi. Fie vei rade, fie le vei dispretui pentru indecenta cu care autorul rade de niste tare ale societatii actuale. Clinicile de fertilitate, un Moromete ale erei internetului sau un mic ghid al succesului in lumea show-bizului sunt doar trei din temele care scot la iveala umorul cu care mi se pare ca Gainusa ne-a obisnuit de mai demult. Numai ca acum e specific si a gasit povestile potrivite care subliniaza, pe de alta parte, tristetea unei societati pe care parca n-o mai poate inghiti.

Inchei cu citatul meu preferat din aceasta carte: “Am uitat ca m-am lasat de cafea. Fiindca dupa ce beau doua-trei cesti gandesc mai repede decat pot sa inteleg ce gandesc.”
Ei, da. Voua ni vi se intampla asta niciodata?

Sfat: Inainte de a scrie o recenzie de carte, noteaza-ti ce anume vrei sa scoti in evidenta (personaj, atitudine, autorul etc.)