Solutia Schopenhauer – Irvin Yalom

Julius, un psihoterapeut care afla ca sfarsitul ii este mai aproape decat se astepta, isi autoanalizeaza viata si ajunge sa se infrunte cu esecul carierei sale: Philip. Intalnindu-se cu el, Julius e socat de dorinta lui Philip de a deveni si el psihoterapeut, mai ales ca il avea drept mentor si exemplu de viata pe mizantropul Schopenhauer. Cei doi fac un pact care deschide drumul catre o calatorie in psihoterapia de grup, un drum in care Julius si Philip sunt pusi in situatii mai mult decat incomode care m-au tinut cu sufletul la gura.

Recunosc ca autorul imi face pe plac, folosind din abundenta dialogul intre personaje si, mai ales, ca face o scurta biografie a autorului renumitei carti: “Lumea ca vointa si repezentare”.

Brusc, aceasta carte m-a ajutat sa fac nu un pic, ci putin mai multa introspectie decat ma asteptam si uite-asa m-am simtit ca parte a grupului de psihoterapie care isi traieste viata in paginile acestei carti.

Singurul regret e ca am avut senzatia ca autorul s-a grabit sa puna capat cartii. Desi voluminos, peste 400 de pagini, romanul lasa ca unele personaje sa nu fi apucat sa isi spuna intreaga poveste, dar poate ca asta era si ideea. Ca in psihoterapia de grup: trebuie sa inveti sa te descurci de unul singur si dupa ce grupul a terminat toate sedintele stabilite.

Cartea se gaseste la Editura Vellant, aici