tziganca, trenul si … eu

Are numai trei anisori. E micutza, slabutza, dar are capul destul de mare. Pantalonii de trening sunt rupti, iar tricoul pe care il poarta s-a decolorat de la atata spalat. S-a urcat in intercity cu taica-sau … sa mearga pana la craiova, ca vin de la bunica-sa. Tot cara in stanga si in dreapta un sac de rafie, in care poarta un iepure. il transteste in timp ce alearga pe coridor, mi-l aduce mie sa vad ca are un iepure de la bunica-sa. si nu ii vad ochii verzi gri decat atunci cand se aseaza in fata banchetei mele si ii spune lu`taica-sau ca i-e sete, utitandu-se in acelasi timp cu jind la sticla mea de suc. I-o dau, ii dau si servetelele…singurele posibile jucarii gasite prin preajma si incepe sa se catere cand pe-o bancheta cand pe alta. Eram singura in compartiment pana sa vina ei. veneam de la timisoara si eram destul de plictisita.
E sucul tau? ma intreba incruntata tigancusa. Si apoi tot ea raspundea razand in hohote: e al meu! e al meu!. Nu-i pasa fetei de iepure cand imi zicea taica-sau ca nu stie cum sa il taie. (ii parea rau mai mult tatalui decat fetitei).

“Mihaelă, ia canta-i si domnisoarei ceva”. O tot ruga taica-sau sa -mi cante si pana a convins-o a inceput el sa zica versurile. Ciudat… mai bine ma intelegeam cu Mihaela decat cu tatal, caci el nu vorbea bine romaneste.

“Da-mi fata ta, ca iti dau baiatul meu” – astea au fost cele cateva versuri pe care mi le canta tzigancusa cu ochii gri si tunsa aproape la cheile. Mai canta Mihaela, mai canta taica-sau… mai tragea de iepure si radea cu dintisorii mici si aruncand cu servetelele prin compartiment.
“da-mi fata ta, ca iti dau baiatul meu”… probabil ca pentru fetita insemnau mai mult versurile decat pentru mine, dar asa cum le auzeam eu aveau farmecul lor… pentru ca taica-sau tocmai ce imi spusese povestea vietii lui, insurat la 14 ani, cu trei copii, cu sora vitrega bolnava de sida, cu mama curva si frate plecat in franta.

Erau fericiti impreuna. Radeau ca au uitat in Severin o punga cu boarfe de la bunica. radeau si cantau impreuna. “da-mi fata ta, ca iti dau baiatul meu”. E bine sa te intorci din concediu cu asemenea oameni …si cu asemenea pofta de viata.